MaistoLyga Informacinės Sistemos

Žinių bazė

PRODUKTŲ DERINIMAS

Atnaujino Admin, prieš

Žmogaus sveikatai didelę reikšmę sudaro jo mityba. Tai, kokį maistą valgome įtakoja mūsų savijautą. Svarbu ne tik maisto kokybė ir vertė, bet ir produktų suderinamumas. Šiame straipsnyje pateikiamos amerikiečių gydytojo Herberto Šeltono produktų derinimo rekomendacijos.

Gydytojo teigimu nepatariama tuo pačiu metu vartoti koncentruotų baltymų ir angliavandenių:

a) su duona, bulvėmis ir saldžiais vaisiais nesiderina mėsa, kiaušiniai, sūris, riešutai ir kiti baltyminiai produktai;

b) nesiderina turintys angliavandenių ir rūgštūs produktai: duonos, bulvių, pupų, žirnių, bananų ir kitų angliavandenių turinčių produktų negalima valgyti kartu su citrinomis, apelsinais, ananasais, spanguolėmis, pomidorais ir kitais rūgščiais vaisiais bei daržovėmis.

c) negalima tuo pačiu metu vartoti dviejų skirtingų koncentruotų baltymų, nes įvairios sudėties baltymams reikia vis kitokių virškinimo sulčių. Pavyzdžiui, pusryčiams - vienų koncentruotų baltymų, o pietums - jau kitų ir t.t.;

d) negalima riebalų derinti su baltymais: riebalai slopina skrandžio liaukų veiklą, todėl nepatariama tuo pačiu metu valgyti sviestą, aliejų, grietinę, grietinėlę ir mėsą, kiaušinius, sūrį, riešutus;

e) negalima rūgščių vaisių derinti su baltymais: citrinų, apelsinų ir t.t. nepatariama valgyti kartu su mėsa, kiaušiniais, riešutais;

f) negalima vienu metu vartoti cukraus ir krakmolo: cukrus, uogienė nesiderina su duona, koše, bulvėmis. Tai sukelia rūgimą, nuodija organizmą;

g) vienu metu reikia vartoti tik vienos rūšies koncentruotą krakmolą: jeigu vartosime dviejų rūšių krakmolą (bulves su duona, arba košę su duona ir panašiai), organizmas įsisavins tik vieną iš jų, todėl prasidės rūgimo procesas, padidės skrandžio sulčių rūgštingumas;

h) yra produktų, kurie visiškai nesiderina su kitais: tai melionai, bananai ir pienas. Juos valgykite atskirai. Tarp kita ko, rūgpienis vertingesnis už pieną.

Kiekvienas iš mūsų turime pilną teisę nuspręsti ką ir kaip valgyti, tačiau reikia nepamiršti ir mūsų organizmo, kurio svarbu neapkrauti ir pasirūpinti tuo ką valgome vardan geresnės savijautos. Tik tokiu būdu jausimės energingi ir žvalūs. O juk taip jaustis nori kiekvienas.


Duomenų šaltiniai:

Kacudzo Niši "Auksinės Sveikatos taisyklės", 2003.

Naujausi įrašai