MaistoLyga Informacinės Sistemos

Žinių bazė

SULTYS

Atnaujino Admin, prieš

Nėra jokių abejonių, kad šviežiai spaustos sultys yra naudingos. Jose gausu šarminių metalų, kurie veiksmingai atkuria rūgščių ir šarmų pusiausvyrą kraujyje bei audiniuose. Tuo tarpu pakeliuose pardavinėjamos sultys yra dažniausiai spaudžiamos iš pigiausių žaliavų. Vaisiai ir daržovės būna pigūs tik per sezoną, todėl iš šviežių sulčių paruošiamos atsargos: išgarinamas skystis, kad išeitų koncentratas. Pastarasis gali būti patogiai transportuojamas, o pardavimui paruošiamas atskiedus vandeniu, įdėjus cukraus, kvapiklių, dažų ir citrinų rūgšties. Taigi, sultys pakeliuose yra koncentruotos, todėl jose beveik nėra naudingų medžiagų.

Sulčių teikiama nauda.

Obuolių sulčių sveikas suaugęs žmogus gali gerti kiek tik nori. Jos gerina kepenų, šlapimo pūslės, inkstų veiklą, padeda sergant ateroskleroze ir inkstų akmenlige. Pektinas, esantis obuolių minkštime, gerina žarnyno veiklą. Tačiau obuolių sulčių nerekomenduojama gerti sergantiems pankreatitu arba gastritu.

Apelsinų sultyse gausu vitamino C. Jos suteikia jėgų, stiprina imunitetą, kraujagysles ir mažina onkologinių ligų riziką. Gydytojai pataria apelsinų sultis skiesti vandeniu. Šių sulčių nerekomenduojama gerti tiems žmonėms, kuriuos vargina padidėjęs skrandžio rūgštingumas ir sutrikęs virškinimas. Taip pat citrusinių vaisių sultimis nederėtų užsigerti vaistų. 

Vynuogių sultys valo kraują, gerina medžiagų apykaitą ir mažina širdies ligų riziką. Nuolat geriant vynuogių sultis sumažėja kraujospūdis ir cholesterolio kiekis kraujyje. Jas reikėtų skiesti vandeniu ir gerti po pusę stiklinės tris kartus per dieną. Vynuogių sulčių nerekomenduojama gerti sergantiems opalige, gastritu ir cukriniu diabetu. Taip pat jų turėtų vengti antsvorio turintys žmonės, nes jos labai kaloringos.

Morkų sultys - vienos naudingiausių. Jos stiprina imunitetą, gerina virškinimą ir valo organizmą. Be to, morkų sultyse esantis beta karotenas gerina regėjimą. Organizmas geba jį įsisavinti tik kartu su riebalais, todėl morkų sultis derėtų gerti pagardinus šlakeliu aliejaus arba šaukšteliu grietinėlės. Vartojant per daug morkų sulčių apkraunamos kepenys ir oda įgauna gelsvą atspalvį. Morkų sulčių nerekomenduojama gerti sergantiems opalige, cukriniu diabetu arba gastritu.

Burokėlių sultyse gausu medžiagų, gerinančių kraujotaką, žarnyno ir nervų sistemos veiklą. Burokėlių sultis galima maišyti su morkų, obuolių, slyvų arba spanguolių sultimis. Tačiau šių sulčių nerekomenduojama gerti sergantiems inkstų ligomis ir opalige. Nuolat geriant burokėlių sultis tirštėja kraujas. Be to, šviežiai spaustose burokėlių sultyse yra kenksmingų junginių, kurie turėdami sąlytį su oru suyra. Todėl prieš vartojimą jas būtina 2-3 val. palaikyti atvirame inde, šaldytuve.


Duomenų šaltiniai:

Žurnalas: Natūralioji medicina, 2013m., rugpjūtis Nr.8.

Naujausi įrašai