Recepto > Peržiūra

Pilno grūdo kvietinė duona Sukūrė narys: [email protected]



153 kcal /  


Ingredientas Kiekis Viso
Kvietiniai miltai (tipas 1600) 35 x gramų
Avižiniai miltai 5 x gramų
Vanduo 27 x ml
Druska 0.5 x gramų
Sausos mielės "Kichen Mood" 0.7 x gramų
Sviestas, 82,5% rieb. 2.5 x gramų

Paruošimas:

1. Suberkite miltus į didelį maišymo indą ir vienoje jo pusėje suberkite druską, kitoje mieles. Nedėkite druskos tiesiai į mieles, kadangi taip "nužudysite" mieles arba sulėtinsite jų poveikį.
2. Įdėkite minkštą sviestą ir supilkite tris ketvirčius šalto vandens, pirštais sujunkite miltus su kitais produktais. Šiam receptui jums reikia 15 ºC šalto vandens. Toliau pilkite vandenį ir maišykite, kol "surinksite" visus miltus nuo indo kraštų. Priklausomai nuo miltų rūšies, vandens gali reikėti šiek tiek daugiau arba mažiau - jums reikia tešlos, kuri būti minkšta, bet ne šlapia (išmirkus, ištižus). Tęskite, kol susiformuos grubus, netygus tešlos gabalas.
3. Darbo paviršių patepkite alyvuogių aliejumi. Dėkite tešlą ant darbo paviršiaus ir pradėkite minkyti. Minkykite bent 5 - 10 minučių, tol tešla taps glotni, švelni.
4. Kuomet tešla - glotni ir minkšta, įdėkite ją į šiek tiek aliejumi išteptą maišymo indą. Uždenkite rankšluosčiu arba maistine plėvele. Palikite tešlą, kol bent dvigubai pakils - tai reiškia bent 1 valandai, ar 2 valandoms, galima ir 3 valandoms kambario temperatūroje (20 ºC - 22 ºC).
5. Paruoškite 1 kg pailgą skardą (mano skarda maždaug 23 cm x 13 cm x 6.5 cm dydžio matuojant vidinę skardos dalį) arba dvi 500 g nedideles skardas ištepdami jas aliejumi.
6. Dėkite tešlą ant šiek tiek miltais pabarstyto paviršiaus. Jei kepsite du mažus kepaliukus, padalinkite tešlą pusiau.
7. Pirmiausia tešlą suformuokite į rutulį, lenkdami tešlos kraštus į vidų ir išspausdami iš jos visą orą. Kartokite, kol tešloje neliks oro puslelių. Tuomet formuokite tešlą į pailgį, švelniai užlenkdami du jos kraštus į vidurį. Pavoliokite tešlą ir suformuokite kepaliuką. Dėkite tešlą į paruoštą skardą. Skardos apačioje turėtų būti tešlos sudūrimas.
8. Dėkite tešlą su visa skarda į plastikinį maišą ir leiskite pakilti dar 1 valandą, kuomet tešla bent padvigubės ir tešla atšoks, jei švelniai paspausite ją pirštu. Tuomet įkaitinkite orkaitę iki 220 ºC ir dėkite kitą didelę skardą ant apatinių orkaitės grotelių įkaisti.
9. Pabarstykite miltais iškilusią tešlą. Į didelę orkaitės skardą įpilkite karšto vandens (taip orkaitėje formuosis garai, kurie padės suformuoti lengvą, traškią plutelę ir švelnų blizgesį). Dėkite duoną kepti ant per vidurį esančių orkaitės grotelių. Garinimas nėra būtinas, tačiau jei norite traškios, lengvos plutelės, to nevertėtų pamiršti.
10. Kepkite 30 minučių ar iki kuomet iškeps (priklausomai nuo jūsų orkaitės). Atvėsinkite iš karto išimdami duoną iš skardos ir palikdami ant grotelių atvėsti. Jei paliksite duoną skardoje, ji sušlaps, kitaip sakant "suprakaituos".



Vieši Receptai


Elementas: Kiekis:
Energinė vertė 153.3 kcal
Vandens dalis 26.9 ml
Baltymai 5.1 g
Angliavandeniai 28.4 g
     Maistinės skaidulos 3.5 g
     Krakmolas 19.8 g
     Cukrus, viso 0.2 g
     Cukrus, natūralus 0 g
Riebalai 3.3 g
     Sotieji riebalai 1.4 g
     Poli-nesotieji riebalai 0.6 g
     Omega-3 riebalai 0 g
     Omega-6 riebalai 0 g
     Mono-nesotieji riebalai 0.9 g
     Trans-riebalai 0 g
     Cholesterolis 6.3 mg
Druska 0.4 g
Elementas: Kiekis:
Vitaminas A 25.8 mcg
Vitaminas C 0 mg
Vitaminas D 0 mcg
Vitaminas E 0.9 mg
Vitaminas B1 (tiaminas) 0.1 mg
Vitaminas B2 (riboflavinas) 0 mg
Vitaminas B3 (niacinas) 1.2 mg
Vitaminas B4 (cholinas) 1.4 mg
Vitaminas B5 (pantot. rūgštis) 0 mg
Vitaminas B6 0.1 mg
Vitaminas B7 (biotinas) 0 mcg
Vitaminas B9 (folio rūgštis) 5.9 mcg
Vitaminas B12 0 mcg
Vitaminas K 0.1 mcg
Elementas: Kiekis:
Cinkas 0.7 mg
Kalcis 15.9 mg
Magnis 25.6 mg
Kalis 79.4 mg
Geležis 0.8 mg
Fosforas 98.3 mg
Selenas 2.3 mcg
Manganas 0.2 mg
Jodas 1 mcg
Varis 0 mg
Silicis 0.4 mg